Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Από το 2001 λειτουργεί στο Μούλκι ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ο λεγόμενος ΧΥΤΑ, ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κιάτου, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε και η συμμετοχή του τότε Δήμου Βέλου, ενώ μετά τη συνένωση με τον Καλλικράτη, επιβαρύνθηκε και με τα απορρίμματα του πρώην Δήμου Βόχας.
Πρόκειται όμως για ΧΥΤΑ;;;
Ο χώρος δεν έλαβε ποτέ άδεια λειτουργίας! Ενώ έχει κορεστεί εδώ και 2 περίπου έτη, δεν έχει καταστεί εφικτή η αδειοδότηση αυτού, ούτε φυσικά τόλμησε η δημοτική αρχή να παύσει τη λειτουργία του και ειδικά η τελευταία, στη θητεία της οποίας επήλθε κορεσμός στον ΧΥΤΑ.
Επιπλέον, ο χώρος εδώ και αρκετά έτη δεν έχει περιβαλλοντολογική άδεια!
Επιβάλλονται διαρκώς πρόστιμα, τα οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς.
Είχαμε την «τιμή» να παραπεμφθεί ο Δήμος μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μη σύννομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ, με ορατό το ενδεχόμενο επιβολής δυσβάσταχτων προστίμων.

Η περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ (στην πραγματικότητα ΧΑΔΑ) έχει υποφέρει στο παρελθόν από πυρκαγιές, ενώ συχνά αναφέρεται μόλυνση της θάλασσας, από λύματα που διαρρέουν από τον χώρο στο παρακείμενο ποτάμι και στη συνέχεια στη θάλασσα!

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σίγουρα δυσχερές και δεν εναπόκειται μόνο σε μία δημοτική αρχή να επιλύσει αυτό, αλλά σε όλους τους εμπλεκόμενους: δημότες, δήμος, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση.
Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και όλοι μαζί καλούμαστε να επιλύσουμε αυτό.
Ο δήμος θα πρέπει να μεταβάλει τόσο τους χώρους εναπόθεσης σε κάθε γειτονιά όσο και τον τρόπο συλλογής τους. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν κάδοι σε κάθε τετράγωνο. Εξάλλου κανείς δεν τους θέλει έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Μεγαλύτεροι, υπόγειοι κάδοι ανά γειτονιά, σε στοχευμένα σημεία και φυσικά ανά υλικό απορρίμματος. Δεν πειράζει να κάνουμε πέντε βήματα παραπάνω για να πετάξουμε τα απορρίμματά μας. Δεν είναι και τόσο κουραστικό να διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας. Το διακύβευμα είναι η υγεία μας και αν δεν μας ενδιαφέρει η υγεία μας, μιας και δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα τις συνέπειες σ’αυτή, τουλάχιστον ας δούμε την τσέπη μας. Ο μη διαχωρισμός τους και η καθημερινή συλλογή τους από εκατοντάδες κάδους, κοστίζει υπέρογκα ποσά. Η χωρίς διαχωρισμό μεταφορά τους στην Μεγαλόπολη, όπως πρόβλεψε η περιφέρεια, επίσης κοστίζει. Το κόστος το βλέπουμε κάθε δίμηνο στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Κομποστοποίηση: ενώ ζούμε στην επαρχία και είναι πολύ ευκολότερη η εναπόθεση των υπολειμμάτων των απορριμμάτων μας σε κάδους κομποστοποίησης, προκειμένου να χρησιμοποιούμε το κομπόστ στους κήπους μας και στα ελάχιστα πάρκα της πόλης μας, η δημοτική αρχή δεν έχει πράξει τίποτα γι’αυτό.
Οι δημότες θα πρέπει να διαχειριζόμαστε ορθότερα τα απορρίμματα του σπιτιού μας και των επιχειρήσεών μας, διαχωρίζοντας αυτά. Εμείς είμαστε ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας.
Οι δήμοι θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανά περιοχή διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων μας. Η μεταφορά τους δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά είναι έγκλημα, τόσο για το περιβάλλον μας όσο και για την τσέπη μας. Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια, αλλά ως επί το πλείστον χρήσιμα υλικά, ενώ και τα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν με κατάλληλη επεξεργασία. Βασική προϋπόθεση η υπεύθυνη αντιμετώπιση, τόσο από τους δημότες όσο και από τον Δήμο.
Η περιφέρεια θα πρέπει να εγκαταλείψει τα φαραωνικά και κοστοβόρα στη σύσταση και λειτουργία τους έργα και να συμπράξει στην ανά περιοχή διαχείριση των απορριμμάτων. Η μεταφορά των απορριμμάτων στη Μεγαλόπολη και η καύση αυτών είναι έγκλημα σε βάρος μας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι ευθύνη όλων μας.
Είναι δική μας ευθύνη να απαιτούμε την οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος συλλογής τους.
Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα (κάδους) συλλογής αυτών. Η τεχνογνωσία και τεχνολογία υπάρχει και μάλιστα δίπλα μας και είναι ελληνικής παραγωγής!
Είναι δική μας ευθύνη ο διαχωρισμός αυτών. Δεν παράγουμε σκουπίδια, αλλά χρήσιμα υλικά.
Καλούμαστε λοιπόν, ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, να συμπράξουμε προς μία ορθολογική διαχείριση, χωρίς τον επηρεασμό δημοκόπων, χωρίς παρωπίδες, αλλά με σύνεση και με ενδιαφέρον για τον τόπο στον οποίο ζούμε.

1 σχόλιο:

  1. Προσφυγή κατά της Ελλάδας για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά τον ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Κιάτου άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, ο χώρος εξακολουθεί να λειτουργεί και να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να ανέχονται τη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και χωρίς την κατάλληλη άδεια. Επιπλέον, οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν το 2007, το 2011 και το 2012 φανέρωσαν σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας και υπερκορεσμό του χώρου.

    Ο ΧΥΤΑ Κιάτου περιλαμβάνεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου και εξυπηρετεί τους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας, καθώς και τους δήμους Τριπόλεως, Β. Κυνουρίας και Ν. Κυνουρίας.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις οδηγίες 2008/98/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ. Η οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον.

    Η οδηγία 1999/31/ΕΚ ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ώστε σε χώρους υγειονομικής ταφής να πραγματοποιείται διάθεση μόνο όσων αποβλήτων έχουν υποστεί επεξεργασία. Επίσης θέτει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδείας, αναφέρει τις διαδικασίες αποδοχής αποβλήτων και επιβάλλει διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Θέματα για ανάρτηση >>> Kiato.press@gmail.com

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών του ιστολογίου μας, αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο.