Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Οικία Θεοχάρη - Δημοτική Πινακοθήκη Κιάτου

Κλειστό για πολλά χρόνια με το νερό τις βροχής να καταστρέφει τις τοιχογραφίες και το εσωτερικό του κτηρίου, η μεγαλύτερη εγκατάλειψη που έχει παρατηρηθεί στο εσωτερικό του κτηρίου έως σήμερα από την εποχή που έγινε η ανακαίνιση από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου , εξωτερικά φαίνεται μόνο η αδιαφορία τις δημοτικής αρχής.



Η οικία Θεοχάρη στο Κιάτο αποτελεί ένα μονώροφο διατηρητέο κτίσμα που βρίσκεται πολύ κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής. Κτίστηκε από τον περίφημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1853. Το κτήριο διαθέτει υπόγειο νεοκλασικής μορφολογίας η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύρυθμη και συμμετρική επανάληψη των νεοκλασικών μορφολογικών και διακοσμητικών στοιχείων.

Η κτιριολογική διάρθρωση ακολουθεί τη νεοκλασική τυπολογία. Σύμφωνα με αυτή το κτήριο διαθέτει κεντρικό χολ - διάδρομο, που πλαισιώνεται από τους χώρους ημέρας και νύχτας. Τα ταβάνια της οικίας Θεοχάρη κοσμούνται με αξιόλογες οροφογραφίες νεοκλασικής τέχνης.


Για την οικία Θεοχάρη έχει πραγματοποιηθεί μελέτη αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης, η οποία εγκρίθηκε το 2002. Το κτίσμα σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πινακοθήκη.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Θέματα για ανάρτηση >>> Kiato.press@gmail.com

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών του ιστολογίου μας, αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο.