Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σχολείο από το Κιάτο παρουσίασε αρχαίο δράμα στις Συρακούσες

Σε σπουδαστές, μαθητές και πολίτες από όλη την Ευρώπη που μετέχουν της κλασικής παιδείας, οι δεκαέξι Έλληνες μαθητές, μίλησαν με λόγο δυνατό σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον σεβασμό στους θεσμούς.

Η θεατρική ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου της πόλης του Κιάτου, ύστερα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος των Συρακουσών, συμμετείχε στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου για Νέους, που διεξάγεται στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο του Palazzolo Acreide (ΑΚΡΑΙ) της Σικελίας από 12-31 Μαΐου 2014.
Θυμίζουμε ότι η πορεία του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών ξεκίνησε το 1913, όταν ο κόντε Μάριο Τομάζο Γκαργκάλο οραματίστηκε και ίδρυσε την πρώτη Επιτροπή για τη Στήριξη του Αρχαίου Δράματος για να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Συρακουσών, που εγκαινιάστηκε ξανά μετά από αιώνες σιωπής, στις 16 Απριλίου του 1914 με την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου – εικοσιτέσσερα χρόνια πριν την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη.
Με το φημισμένο Ινστιτούτο έχουν συνεργαστεί από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον Σαλβατόρε Κουσίμοντο, τον Κριστόφ Τζανούσι, έως τον Λούκα Ρονκόνι και τον Πέτερ Στάιν. Και από ηθοποιούς, ο Βιτόριο Γκάσμαν, η Βαλέρια Μορικόνι, η Ελιζαμπέτα Πότσι, η Μανταλένα Γκρίπα αλλά και η Ειρήνη Παπά.
Τώρα, το 2ο Γενικό Λύκειο Κιάτου, με αίσθημα υψηλής ευθύνης παρουσίασε την τραγωδία του Αισχύλου «Ευμενίδες» σε διδασκαλία – σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή, Λένας Βελέντζα, ενδυματολογία Ματθίλδης Μαγγίρα, μουσική πρόταση Χάρη Τσιρέκα.
Σε σπουδαστές, μαθητές και πολίτες από όλη την Ευρώπη που μετέχουν της κλασικής παιδείας, οι δεκαέξι Έλληνες μαθητές, μίλησαν με λόγο δυνατό σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον σεβασμό στους θεσμούς. Μίλησαν για δικαιοσύνη αδέκαστη, για σύνεση, φρόνηση, διαβούλευση και συμφωνία μέσα από τον διάλογο, όπως τον διδάχτηκαν αυτούσιο μέσα από το έργου του μεγάλου ποιητή.
Έγιναν φορείς για άλλη μια φορά του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, της γλώσσας μας και των διαχρονικών ιδεών, τιμώντας το σχολείο τους, την πόλη τους, την χώρα τους.
Έλαβαν μέρος οι: Σκόνδρα Αρετή (Πυθία), Κυρίτσης Θάνος (Ορέστης), Σαμαράς Άγγελος (Απόλλων), Αναστασία Τομαρά (Κλυταιμνήστρα), Αράπη Ιωάννα, Γιαννοπούλου Σμαράγδα, Θανασοπούλου Μαρίνα, Κρητικού Μελίνα, Μπαλωμένου Άννα, Ξύδη Σοφία, Πάππα Βασιλεία, Παπαγεωργίου Βασιλική, Σουσούνη Παρασκευή, Στυμφαλιάδη Βλασία, Χρυσανθακοπούλου Αγγελική (Χορός), Κατσούλη Σοφά (Αθηνά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Θέματα για ανάρτηση >>> Kiato.press@gmail.com

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών του ιστολογίου μας, αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο.