Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ακρόπολη και Στυμφαλία: μια νέα αντίληψη για τον πολιτισμό και το περιβάλλον γεννιέται

Το διήμερο Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Οκτωβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης«Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000: προς μια νέα πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».



Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: το ανοιχτό ενυδρείο, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής
Η Διεθνής Συνάντηση έλαβε χώρα τη μεν πρώτη ημέρα των εργασιών στηνΑθήνα, στο εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης, τη δε δεύτερη ημέρα στηΣτυμφαλία Κορινθίας, τόπο που συνδυάζει με γοητευτικό τρόπο την απαράμιλλη φυσική ομορφιά με την ελληνική μυθολογία και ιστορία.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου, φρόντισε με την εναρκτήρια ομιλία της, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών της κυβέρνησης, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και διακεκριμένων μελών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη αντίληψη για τον πολιτισμό και το περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο: ο πολιτισμός, ως δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές, δεν είναι απλώς μέρος της εξέλιξης, αλλά κινεί τον τροχό της εξέλιξης, σε συνάρτηση ασφαλώς με τοφυσικό περιβάλλον, που αντανακλά και συμπληρώνει την ανθρώπινη εξέλιξη.

Η δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Συνάντησης ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, καθώς συνδυάστηκε με την επίσκεψη των συμμετασχόντων στις εργασίες στη Στυμφαλία Κορινθίας, σε έναν τόπο όπου η αρμονική σύζευξηανθρώπου και περιβάλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα.

Η δημοσιογραφική αποστολή αναχώρησε από το κέντρο της Αθήνας στις 8:45 το πρωί του Σαββάτου, με εξαιρετική διάθεση και σύμμαχο τον καιρό. Η διαδρομή έως τη Στυμφαλία, διάρκειας περίπου δύο ωρών, ήταν ο καλύτερος πρόλογος για όσα θα ακολουθούσαν. 

Μετά το Κιάτο, όσο αφήναμε πίσω μας τη θάλασσα και ερχόμασταν σε επαφή με την ενδοχώρα της Κορινθίας, οι ωραίες εικόνες άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη. Εύφορα καλλιεργήσιμα εδάφη και εκτεταμένοι αμπελώνες, δεξιά και αριστερά του δρόμου με τις αρκετές στροφές, ποικίλη θαμνώδης βλάστηση, δασοσκεπείς πλαγιές με πεύκακυπαρίσσια και έλατα συνθέτουν το σκηνικό μιας περιοχής με ήπιο κατά κανόνα ανάγλυφο, όπου δεν απουσιάζει η κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Προσεγγίζοντας τη Στυμφαλία, καθ' οδόν προς Καλιάνους - Καστανιά - Γκούρα - Φενεό, έκαναν την εμφάνισή τους επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, που έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής μας.

Φθάνοντας στη Στυμφαλία, λίγο πριν από τις 11:00, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα μουσείο απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, ένα υπόδειγμα οικολογικής αρχιτεκτονικής σε μια προστατευόμενη για τη φύση της περιοχή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον έκτο άθλο του Ηρακλή, την εξόντωση των Στυμφαλίδων ορνίθων.

Η πρώτη επαφή μας με τους εξαιρετικά προσεγμένους χώρους του Μουσείου Φυσικού Περιβάλλοντος και την περιοχή της λίμνης Στυμφαλίας συνοδεύτηκε από τη θερμή υποδοχή εκ μέρους της προέδρου του ΠΙΟΠ, Σοφίας Στάικου, και των ευγενέστατων συνεργατριών της.

Με το χαιρετισμό της Σοφίας Στάικου άνοιξαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Διεθνούς Συνάντησης του ΠΙΟΠ, στη φιλόξενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου. Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της, στη σύνδεση του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον, στις δράσεις που αναπτύσσονται με στόχο την ανάδειξη της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς και στην αυστηρή τήρηση των κανόνων για την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές Natura.

Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε, ο Βρασίδας Ζάβρας, γενικός διευθυντής Green Banking της Τράπεζας Πειραιώς, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αφενός τη δεκαετή οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς για το περιβάλλον (2004-2014) και αφετέρου το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Στυμφαλία (2013-2017), που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας και τη μακροπρόθεσμη προστασία τού εκεί οικοσυστήματος.

Η άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Μουσείο Περιβάλλοντος, με τα θαυμάσια εκθέματα, τις διαφωτιστικές μακέτες, το πλούσιο εποπτικό υλικό και το μοναδικό ανοιχτό ενυδρείο, καθώς και η μετάβαση στο πολιτιστικό τοπίο της Στυμφαλίας, επέτρεψαν στους επισκέπτες να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χθες και το σήμερα της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής, που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Το εξαίρετο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν των ελλήνων και ξένων επισκεπτών τους οι υπεύθυνοι του Μουσείου Περιβάλλοντος, στον υπαίθριο χώρο με την εκπληκτική θέα στη λίμνη και τους κατάφυτους λόφους που την περιβάλλουν, ήταν ο ωραιότερος επίλογος της ολιγόωρης επίσκεψής μας στηΣτυμφαλία, σε έναν τόπο που επιχειρεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στις σύγχρονες πολιτισμικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Θέματα για ανάρτηση >>> Kiato.press@gmail.com

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών του ιστολογίου μας, αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο.