Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ο ποιητής Ρώμος Φιλύρας γεννήθηκε στο Κιάτο

Ο ποιητής Ρώμος Φιλύρας γεννήθηκε στο Κιάτο


Γεννήθηκε στο Κιάτο. Έπασχε από σύφιλη. Πέθανε στην Αθήνα, στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο. Ο ποιητής Ρώμος Φιλύρας (1888-1942), τον οποίο ο Κώστας Βάρναληςαποκαλούσε «Ρεμπό της Ελλάδας» ανήκει στις γοητευτικές περιπτώσεις των νεορομαντικών ποιητών του Μεσοπολέμου. 

Λιγότερο γνωστός πλέον από τους συγχρόνους του, τον Κώστα Καρυωτάκη, τονΝαπολέοντα Λαπαθιώτη, τον Κώστα Ουράνη και τον Τέλλο Άγρα, παραμένει μια από τις πιο αξιόλογες λυρικές φυσιογνωμίες της εποχής του. Εξέδωσε όσο ζούσε έξι ποιητικές συλλογές, Τα ρόδα στον αφρό (1911), Γυρισμοί (1919), Οι ερχόμενες (1920), Κλεψύδρα(1921), Ο πιερρότος (1922), Η θυσία (1923) και συνεργάστηκε με πλήθος λογοτεχνικών εντύπων της εποχής του. Πολύ περισσότερα ήταν τα ποιήματα που έγραψε στη διάρκεια του εγκλεισμού του Δρομοκαΐτειο, από το 1927 ως τον θάνατό του, τα οποία χάριζε στους φίλους που τον επισκέπτονταν.

Εκδομένα ποιήματα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά και ανέκδοτα, όσα ήταν δυνατόν να εντοπιστούν, συγκεντρώνονται τώρα στη δίτομη έκδοση Ρώμος Φιλύρας,Ποιήματα. Άπαντα τα ευρεθέντα (εκδ. University Studio Press, 2013) την οποία επιμελήθηκαν οι Χ. Λ. Καράογλου και Αμαλία Ξυνογαλά. Η έκδοση θα παρουσιαστεί στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 12.00.

Για τον ποιητή και την έκδοση θα μιλήσουν: Νάσος Βαγενάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσης Καψάλης, ποιητής, διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής, δοκιμιογράφος, Έλλη Φιλοκύπρου, αναπλητρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Θέματα για ανάρτηση >>> Kiato.press@gmail.com

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών του ιστολογίου μας, αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο.