Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΑΤΟΥ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΑΤΟΥ


Δεν το είδα, αλλά διάβασα ότι καταστράφηκε η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού. Αίθουσα που -στα 30+ χρόνια λειτουργία της- έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους των γραμμάτων και της τέχνης. Αίθουσα που έχει συνδεθεί με τη δημιουργία στην πόλη μας.

Αν η καταστροφή της δεν οφείλεται σε τυχαία αίτια, κάνω τις παρακάτω σκέψεις. Αν οφείλεται σε τυχαία αίτια, τότε τα παρακάτω ας μείνουν σαν υποθήκη.


Κι άλλοτε και αλλού στο παρελθόν οι χώροι πολιτισμού χρησιμοποιούνταν για άσχετους σκοπούς, άσχετους από εκείνους για τους οποίους προορίζονταν. 


Κι άλλοτε και αλλού κάποιοι νόμιζαν ότι αδικούνταν με το να μην τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς, όπως και όταν εκείνοι ήθελαν.


Κι άλλοτε και αλλού κάποιοι διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις της όποιας εξουσίας.


Κι άλλοτε και αλλού η αναρχία, σαν ιδεολογία, αντιδρούσε καταστρέφοντας δημόσιους χώρους.


Κι άλλοτε και αλλού η εξουσία είτε από σκοπιμότητες είτε από ανάγκη χρησιμοποιούσε τον πολιτισμό και τους χώρους του για πολιτική ή για τη λύση κοινωνικών αναγκών.


ΟΥΔΕΠΟΤΕ όμως οι βανδαλισμοί των χώρων αυτών –όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται κι από παιδιά- έδινε λύσεις ή «μαθήματα». Το αντίθετο μάλιστα, όξυνε τα πνεύματα και δε θέλουμε και πολύ εμείς οι Έλληνες να θεριέψουμε το μικρόβιο της διχόνοιας και της αυτοκαταστροφής ή μήπως γίναμε Σικελία;


Κρίμα για ό,τι συνέβη.


Η στρατηγική της «καμένης γης» ανέκαθεν χρησιμοποιούταν για την εχθρό.

Εδώ, στη μικρή μας πόλη, γονατισμένοι από τα προβλήματα της εποχής, μόνο το πνεύμα μας μπορούμε να ανυψώνουμε και δε χρειάζεται να καταστρέφουμε τους ναούς του. Κανένας κατακτητής δεν κατέστρεψε μουσεία, ωδεία ή αρχαιολογικούς χώρους. 

Ελπίζω οι υπαίτιοι να το έχουν ήδη μετανιώσει, γιατί, δεν είναι πράξη για την οποία θα πρέπει να καμαρώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Θέματα για ανάρτηση >>> Kiato.press@gmail.com

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών του ιστολογίου μας, αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο.