Γιατί είναι αναγκαία η κατασκευή ενός πάρκου αθλοπαιδείας για bmx και skate στην περιοχή της Βουλιαγμένης.


Σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως την Αμερική το skateboard και το bmx έχουνε καθιερωθεί ως αθλήματα και αντιμετωπίζονται με σεβασμό από το κράτος όσο αφορά την δημιουργία των απαραίτητων χώρων για την διεξαγωγή τους.
Η Ελλάδα δεν ακολουθεί το παράδειγμα των παραπάνω σαν πολιτική. Το πρώτο πάρκο με καλές προδιαγραφές έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και είναι ιδιωτική επένδυση.Όλα τα υπόλοιπα πάρκα που υπάρχουνε ειναι φιλότιμες προσπάθειες διαφόρων δήμων ανά την Ελλάδα σε συνεργασία με τα παιδιά της περιοχής.Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινοτικής προσπάθειας είναι η δημιουργία του DIY πάρκου στο Γάλάτσι,όπου τα παιδιά με προσωπικό αγώνα και δικά τους έξοδα δημιουργήσανε ενα τρομερό skatepark.
Το πιο πρόσφατο ευχάριστο είναι η δημιουργία του skate plaza στο Μαρούσι που μετά από αγώνα των locals και την συνεργασία του δήμου θα είναι το πρώτο πάρκο διεθνών προδιαγραφών στην Αθήνα.Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή ενός bowl park που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες να ανεβοκατεβάσουνε το επίπεδο στο skate και στο bmx .Επίσης θα είμαστε σε θέση σαν χώρα να φιλοξενήσουμε ένα διεθνές γεγονός (bowl riding events) .
Τώρα έρχομαι στο θέμα της Βουλιαγμένης. Η Βουλιαγμένη είναι μια περιοχή της Αττικής με απαράμιλλη ομορφιά και φύση και με ένα αθλητικό υπόβαθρο που είναι αξιοζήλευτο.Έχει αναδείξει πρωταθλητές στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο σε αθλήματα τα οποία δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στην υπόλοιπη Ελλάδα(water ski,windsurf ) άλλα και στα πιο διαδεδομένα αθλήματα όπως στο water πόλο και στην κολύμβηση.
Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουνε στον δήμο περιλαμβάνουνε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων,γήπεδο ποδοσφαίρου 11×11 με αληθινό χορτάρι,γήπεδα μπάσκετ ,γήπεδα τένις, χωμάτινο στίβο και γενικά υπάρχουνε εγκαταστάσεις για να αναδειχτούν πρωταθλητές .Όντας δημότες Βουλιαγμένης όλη μας τη ζώη είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε προπόνηση σε όλα τα αθλήματα που προσέφερε ο δήμος με σχεδόν μηδενικά έξοδα.Το μόνο παράπονο που υπήρχε πάντα ήταν η έλλειψη χώρου για skate και bmx.Υπήρξανε αρκετές υποσχέσεις ακόμα και προεκλογικές αναγγελίες για δημιουργία πάρκου που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.
Η Βουλιαγμένη με ένα πάρκο διεθνών προδιαγραφών θα μπορούσε να πραγματοποιήσει διαγωνισμούς αντίστοιχης δημοτικότητας όπως το CLIFF DIVING που γίνεται στην λίμνη της Βουλιαγμένης με αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή.Η κουλτούρα του skate αναπτύχθηκε σε παραθαλάσσιες περιοχές που υπήρχε και το surf.Η Βουλιαγμένη είναι το νούμερο ένα μέρος στην Αττική που επιλέγουνε οι surfers λόγω των κυμάτων που σκάνε στην ακτή της Βουλιαγμένης.Είναι ουσιαστικά ένας δήμος που μπορεί να αναδείξει την κουλτούρα του skate,bmx(surf) και να πρωτοπορήσει για να υπάρχει άνθηση σε αυτά τα αθλήματα και να εξασκούνται τα παιδιά αλλα και οι μεγαλύτεροι με ασφάλεια στον χώρο που πρέπει.Αυτό δηλαδή που γίνεται με όλα τα άλλα αθλήματα.
Ένα τσιμεντένιο πάρκό για skate,bmx είναι σχετικά φτήνό στην κατασκευή και η σύντήρηση, απο τη στιγμή που είναι σωστα σχεδιασμένο, σχεδόν δεν χρείαζεται.Υπάρχουνε πάρα πολλά άτομα να υποστηρίξουνε αυτό το έργο και θα ήτανε ευχαριστημένοι πολλοί δημότες .Ο καθένας που κάνει ενα σπόρ οφείλει να έχει ενα χώρο για να το εξασκήσει.
Ας μην είμαστε κλειστόμυαλοι και ας σκεφτούμε την ανάδειξη των extreme sports στην Ελλάδα.Το κείμενο αυτο απευθύνεται σε όλες τις υποψήφιες δημοτικές αρχές.Ο χώρος για την κατασκευή του πάρκου έχει βρεθεί, οι κατασκευαστές επίσης και περιμένουμε άμεση ανταπόκριση.
Με εκτίμηση ,
Μιχάλης Λινός,Νικόλας Πλυτάς